פיברומיאלגיה ומריחואנה רפואית

פיברומיאלגיה, תסמונת כאב כרונית, קשה לטיפול ובלתי ניתנת לריפוי. עם הכאבים המתישים, החולים תוהים לעיתים קרובות לגבי אפשרות מריחואנה רפואית על מנת להקת את חוסר הנוחות שלהם.

ועדיין, מריחואנה רפואית שנויה במחלוקת נרחבת בהתייחסות לצורה המעושנת של התרופה. המחלוקת אינה מתייחסת לגרסה המסונתזת של THC, אחד הכימיקלים הפעילים במריחואנה, שזמינה בתרופה בשם מרינול. ה-FDA אישר את התרופה מרינול בשנת 1986 לבחילות והקאות מכימותרפיה. מאוחר יותר אושר השימוש בה לבחילות וירידה במשקל כתוצאה מאיידס.

ההיסטוריה של מריחואנה רפואית

מריחואנה רפואית נקבעה על ידי רופאים בשנת 1942, והמלחמה בסמים נוגעת לעיתים למלחמה על חולים. השם הלטיני של מריחואנה הוא קנביס, צמח המכיל שורת מרכיבים הנקראים קנבינואידים, שהם בעלי תכונות מרפא.

קיימים שישים או שבעים קנבינואידים שונים במריחואנה, ומרינול מכיל רק אחד מהם, דלתא-9 THC. כשרכיב זה מבודד מהצמח, רכיבים אחרים הולכים לאיבוד, כולל אלו שהיו יכולים להפריד בין כל תופעות הלוואי הישירות של נטילת THC.

ברפואה הסינית, רופאים רושמים צמחי מרפא שלמים ובדרך כלל משלבים בין מספר צמחים. בשנת 1999 פורסם דו"ח של המכון הלאומי לרפואה בארצות הברית, שקבע שקנבינואידים יעילים בשיכוך כאבים, הגברת התיאבון והקלת בחילות והקאות.

שימושים במריחואנה רפואית

למריחואנה רפואית קיימים שימושים רבים. היא מגבירה את התיאבון ומפחיתה בחילות והקאות. היא עובדת גם נגד כאבים ועשויה להיות סינרגטית לתרופות לשיכוך כאבים, שיפור השינה ושיפור מצב הרוח. רופאים סבורים שיש לאפשר לחולים גישה להשפעות מיטיבות אלו.

מריחואנה רפואית אינה מרפאת מחלה, אבל חולים ברחבי העולם משתמשים בה כדי להקל על מגוון נרחב של תסמינים, וביניהם לחץ תוך עיני מוגבר מגלאוקומה; בחילות והקאות מכימותרפיה לסרטן; כאבים, ספסטיות שריר, ונדודי שינה מפגיעה בעמוד השדרה; כאבים, נוקשות ושרירים תפוסים מטרשת נפוצה; ירידה במשקל וחוסר תיאבון מאיידס.

בשנת 2003, פורסם מחקר בכתב העת Annals of Internal Medicine, על האינטראקציה בין מריחואנה רפואית ומעכבי פרוטאז בחולי איידס. מחברי המחקר הראו כי לא היה חסרון אמיתי לעישון קנאביס בקרב חולים אלו. זה לא הפריע למערכת החיסונית שלהם, ולמעשה, זה הועיל בסופו של דבר למערכת החיסונית שלהם.

יתרונות וחסרונות מריחואנה רפואית לכאבים

מדענים מוצאים כי מריחואנה רפואית עובדת בקרב חולי איידס וחולי נוירופתיה היקפית, מחלת עצבים כאבים ופגועים. המחקר שפורסם במגזין לנוירולוגיה בשנת 2007 דיווח על ביצוע מחקר אקראי, מבוקר פלצבו קליני, שהוכיח כי עישון מריחואנה רפואית היה יעיל במצבים אלו.

אנשים שקובעים שלא קיימות ראיות לכך שעישון מריחואנה נושא יתרונות רפואיים, אינם יכולים לקבוע זאת יותר. התרופה הייתה זהה למדי לטיפול הטוב ביותר הזמין כרגע לנוירופתיה היקפית כואבת.

מומחי כאבים אחרים סבורים שלמריחואנה אין כל תפקיד בהקלת כאבים, ולמרות שרופאים מתחילים לתמוך באופן נרחב בתרופה זו וכותבים מרשמים למריחואנה רפואית, יש להבין איך כל רופא קורא את הנתונים והראיות. אין ספק, לדעת המתנגדים, שמריחואנה גורמת להרגשה טובה, אבל כך גם אלכוהול. בעיה נוספת אותה מציגים המתנגדים למריחואנה, היא שמדובר בצמח שלא נבדק ולא ניתן לדעת מה הוא מכיל.

בנוסף כדאי לקרוא על:

מריחואנה רפואית מפחיתה כאבי פיברומיאלגיה – עדויות של אנשים

פיברומיאלגיה –  על " תסמונת האנשים העייפים"

החיים עם פיברומיאלגיה – איך מתמודדים עם המצב