ריספרידון מסווגת כתרופה אנטי פסיכוטית לא טיפוסית. היא נמכרת תחת שם המותג ריספרדל, ומטרתה לנהל תסמיני הפרעות פסיכוטיות כמו סכיזופרניה. תרופה זו נחשבת לאנטי פסיכוטית טיפוסית לא טיפוסית משתי סיבות: ראשית, היא מכילה חומרים כימיים שאינם קשורים לתרופות האנטי פסיכוטיות הישנות.
שנית, בניגוד לתרופות אנטי פסיכוטיות ישנות שבעיקר מעכבות את פעולות הדופמין, חומר כימי במוח, ריספרידון יכולה לפעול גם נגד מספר פעולות כימיות אחרות במוח, כגון סרוטונין. הרמה הנאותה של דופמין וסרוטונין היא השפעה בשמירת רווחה נפשית.
יתרון השימוש בריספרידון על אחת התרופות האנטי פסיכוטיות הישנות הוא השכיחות הנמוכה יותר של תופעות לוואי כמו פרקינסון. תופעות לוואי אלו עשויות להיות מספיק בעייתיות עד שהמטופלים מפסיקים את הטיפול לסכיזופרניה.
מסיבה זו, מטופלים שעברו חוויות שליליות עם תרופות אנטי פסיכוטיות ישנות, עשויים לשפר את מצבם עם ריספרידון. בנוסף, חלק מהמטופלים שהראו שיפור קטן עם תרופות אנטי פסיכוטיות ישנות, מגיבים טוב יותר לריספרידון.
מינון מומלץ
לטיפול בהפרעות פסיכוטיות במבוגרים, המינון ההתחלתי הרגיל של ריספרידון הוא מיליגרם אחד, פעמיים ביום. חלק מהמטופלים אינם משפרים את מצבם עם מנה אחת ביום, לדוגמא, של שישה מיליגרם פעם ביום.
קיימות ראיות קליניות מועטות המציינות שהגדלת המינון היומי מעבר לשמונה מיליגרם מציעה יתרון נוסף. יחד עם זאת, מינונים גבוהים עשויים לתרום לתופעות לוואי נוספות. אם המינון צריך להיות מותאם, השינויים צריכים להתבצע לא יותר מאחת לשבוע.
במטופלים מבוגרים יותר, מעל גיל שישים, התחלת המינון לא תעלה על מיליגרם אחד ביום. רוב המטופלים אינם זקוקים ליותר משלושה מיליגרם ליום. אנשים עם לחץ דם נמוך ואנשים הסובלים ממחלת כליות זקוקים למינון מופחת באופן זהה.
אמצעי זהירות
מטופלים עם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם או לחץ דם נמוך צריכים לקחת ריספרידון רק לאחר דיון בסיכונים וביתרונות עם הרופא, ולאחר מכן להיות במעקב צמוד של הרופא. ריספרידון נקשרת מידי פעם עם התקפים. אנשים עם היסטוריה של התקפי עבר צריכים להתייעץ עם הרופא לגבי השאלה אם ריספרידון היא התרופה האנטי פסיכוטית הנכונה עבורם.
אנשים הנוטלים ריספרידון צריכים להימנע מהפעלת רכב או מכונות מסוכנות אחרות עד שהם רואים איך התרופה משפיעה עליהם. יש אנשים המתקשים לווסת את טמפרטורת גופם בעת נטילת התרופה. מטופלים שטופלו בתרופה זו צריכים להיות מודעים לכך ולהימנע מפעילות קיצונית בטמפרטורות חיצוניות.
תופעות לוואי
תופעת הלוואי השכיחה והמטרידה ביותר הקשורה לריספרידון היא ירידה בלחץ דם בעמידה, המכונה לחץ דם נמוך. זה יכול לגרום לסחרחורת או עילפון. ירידה בלחץ הדם מתרחשת בדרך כלל בתחילת הטיפול, כשהמינון הנכון עדיין לא נקבע.
היא שכיחה יותר בקרב מטופלים מבוגרים יותר מאשר בצעירים. תופעת לוואי זו נעלמת לחלוטין עם הזמן. אם היא ממשיכה, הרופא עשוי להפחית את המינון. בינתיים, אנשים הנוטלים ריספרידון צריכים להיות מודעים לתופעת לוואי זו ולקום לאט אם ישבו לזמן ממושך.
תופעות לוואי נפוצות ביותר אחרות של ריספרידון כוללות נדודי שינה, עצבנות, חרדה וכאב ראש. בתחילת הטיפול, המטופלים עלולים לחוות חוסר יכולת לחשוב בבהירות או לבצע משימות מסוימות הדורשות ערנות נפשית. מינונים גבוהים של ריספרידון עשויים לגרום לישנוניות שאינה רצויה בקרב כארבעים אחוזים מהמטופלים.
תרופות אנטי פסיכוטיות, כולל ריספרידון, עלולות לגרום לתופעות לוואי זהות לתסמיני מחלת פרקינסון. המטופל אינו סובל מהמחלה, אך ייתכן שיחווה רעד בשרירים במצב מנוחה, קושי בתנועות רצוניות וטונוס שרירים נמוך.
תסמינים אלו בדרך כלל נעלמים אם מפסיקים את השימוש בתרופה. תופעות לוואי נפוצות ביותר במערכת העיכול כוללות בחילות, הקאות, עצירות וקושי לעכל מזון. עד עשרה אחוזים מהמטופלים שנטלו ריספרידון התנסו בנזלת.
אינטראקציות. קיים מעט מאוד מידע על הדרך בה ריספרידון מקיימת אינטראקציה עם תרופות אחרות. יחד עם זאת, היות וחלק מהמטופלים שקיבלו את התרופה הורידו את לחץ הדם בעמידה, הסברה היא כי תרופות אחרות שמורידות את לחץ הדם עלולות להגביר את השכיחות והחומרה של תופעת לוואי זו כאשר הן נלקחות עם ריספרידון.
בנוסף כדאי לקרוא על:
ריספרידון – מאפיינים ותופעות לוואי
ריספרידון – הוראות שימוש וסיכונים
תרופות אנטי פסיכוטיות – מי מרוויח מאחורי הקלעים